toggle
meny

Pro Arkitekt: Hva gjør en arkitekt?

Visste du at de tidligste tegn på arkitektur i Norge er gravhaugene fra jernalderen? Arkitektur innebærer i dag samarbeid med andre fagfolk, slik som røreleggere, murere og bygningsarbeidere for å nevne noen. Hva gjør en arkitekt? Her er det like mange svar som det er arkitekter, men kort fortalt har hen den kompetansen som trengs for å planlegge og tegne detaljerte planer for boliger og andre bygg- og uteområder.

Fordelen med å benytte en arkitekt er at man inkluderer en som evner å se hele bildet, fra det aller første arbeidet for å klargjøre tomt til den siste finpussen på kjøkkenet. Gode plantegninger gjør at jobben blir mer oversiktlig, både med tanke på budsjett og fremgang. Det gjør at du slipper overraskelser på veien fordi det er elementer man ikke har tatt høyde for. Du er også sikret at tegningene er i henhold til regelverket.

OFTE STILTE SPØRSMÅL

Hva jobber arkitekter med?

Det er mange arkitekter som jobber i Oslo og omegn, der om lag 70 prosent er ansatt i private virksomheter – de fleste små i størrelse. I all hovedsak jobber arkitekter med oppdragsbaserte utredninger, planlegging og rådgivning. I tillegg er det flere arkitekter som jobber i offentlig administrasjon, samt med undervisning og forskning. Er man utdannet arkitekt finnes det med andre ord mange mulige områder å jobbe i. I Pro Arkitekt er vi et knippe dyktige folk med utdannelse blant annet som byggingeniør, sivilarkitekt, BIM-konstruktør og MNAL-arkitekt (master i arkitektur).

Hvordan blir man arkitekt?

Hva gjør en arkitekt og hvordan blir man det? I Norge er tittelen arkitekt strengt talt ikke en beskyttet yrkestittel. I praksis vil de som har utdannelse innen arkitektur ha en beskyttet tittel i regi av utdannelsen. Kort fortalt er dette en person som, etter egnet utdannelse, tegner og planlegger blant annet boliger og bygninger med det målet å ta vare på menneskers praktiske og estetiske visjoner. Arkitektur innebærer landskap såvel som hus og møbler. Innad i arkitekt-kategorien finner du alt fra interiørarkitekter, urbanister, landskapsarkitekter, arealplanleggere og by- og arealplanleggere. I Norge kan man ta en master i arkitektur over 2 år. Dette er en beskyttet tittel.

Når skal man kontakte en arkitekt?

Vi i Pro Arkitekt jobber for å skape gode opplevelser for alle kunder. Vi vil at det skal være lav terskel for å kontakte en arkitekt dersom man vurderer eller har bestemt seg for å bygge ny bolig eller hytte. Arkitekter jobber for å skape gode, funksjonelle løsninger, og er engasjert i trivsel i hus og hjem. Dine behov og ønsker er gjerne unike til deg og din familie. Uansett om du er ute etter en minimalistisk stil, en funksjonell stil eller er mer opptatt av detaljene – med en arkitekt får du den gode kombinasjonen av egne preferanser og fagkunnskapen til en profesjonell. Når det kommer til dette spørsmålet – hva gjør en arkitekt – er det akkurat dette vi ønsker å snakke med våre kunder om: Hva kan vi gjøre for å skape best mulig løsning for deg og din familie?

til toppen