toggle
meny

Arkitekt: Pris, tegning og bygging av drømmeboligen

Med en arkitekt er det mindre sjans for feil og mangler på plantegninger som deretter må rettes opp underveis i byggingen av boligen. Arkitekten vil følge opp prosjektet over tid, og harmed sin unike ekspertise mulighet til å holde i flere tråder. Hen har for eksempel oversikt over de forskjellige fagfolkene som trengs og kan finne entreprenør som skal involveres i byggingen av en arkitekttegnet bolig. Elementer som potensielt kan bli store hindringer blir raskt avklart, og arkitekten sikrer gjennomgående kontakt med kvalitetssikrede håndverkere.

Det er mye vi hjelper til med i Pro Arkitekt – pris, tegning, byggesøknader og mer. Vi tar alltid hensyn til budsjett, så vel som ønsker og drømmer for alle tegnede hus.

OFTE STILTE SPØRSMÅL

Hvilke aspekter påvirker en byggeprosess?

Det må alltid foreligge en byggesøknad når man skal sette opp et nytt bygg, med enkelte unntak (slik som nybygg under 15 kvadratmeter). Dette er en prosess arkitekten skal kunne stå for og følge opp. Videre vil selve planleggingen ta tid, og her er det viktig å finne en dyktig arkitekt. Pris, tegninger og selve byggingen henger naturligvis tett sammen, som gjør det desto viktigere å sørge for at man hyrer inn kvalitetssikrede fagfolk matchet til ditt prosjekt. Les mer om tjenestene våre og andre aspekter ved boligplanlegging her på Pro Arkitekt sine nettsider.

Hvordan velge arkitekt?

Det vil alltid lønne seg å få 3 tilbud eller flere når det kommer til pris – det tar kun ett minutt og kan spare deg stort. Dette gjør du enkelt ved å utforme en forespørsel, og det er helt uforpliktende å sende denne til flere aktører. Når du skal bestemme deg for ønsket tilbyder kan det være greit å se på tidligere referanser. Mange arkitektfirma gir de også muligheten til å se og lese mer om tidligere prosjekter på nettsidene sine. Det er også greit å ha slått av en prat med arkitekten, komme innom kontoret for en prat eller lignende. Kjemi kan for noen være avgjørende, dersom du ønsker best mulig samarbeid. En arkitekt skal ha kunnskap om mye mer enn kun tegninger, vedkommende skal også ha god oversikt over hvordan man gjør drøm til virkelighet og alle stegene det innebærer.

Hva koster det å bruke en arkitekt?

Et arkitekttegnet hus i 2022 er beregnet til å koste gjennomsnittlig 33.000 kroner per kvadratmeter, med store svingninger fra 27.000 kroner til 45.000 kroner (avhengig av valg av materialer og andre faktorer). Desto tydeligere visjonen din er, jo enklere er det for arkitekten å begrense tidsbruk på tegninger og planløsninger. Trenger du å gjøre store endringer, for eksempel i vann, avløp eller bærende konstruksjon, vil dette naturligvis øke kostandene dersom arkitekten involveres i dette. Byggemetode er også avgjørende for pris – det samme gjelder valg av materiale og eventuelt plassbygde løsninger inne i boligen.

Hvor lang tid tar det å bygge et arkitekttegnet hus?

På samme måte som med pris, vil tidsbruk avhenge av omfang og materialvalg. Du kan beregne mellom fire til seks måneder for prosessen med selve arkitekten, dette inkluderer byggesøknad. Etter valg av entreprenør kan du regne opp mot et år for bygging av boligen, avhengig av tilgjengelighet av materialer og kapasitet til entreprenør.

til toppen