toggle
meny

En kort innføring i Bauhaus-arkitektur og historie

Begrepet Bauhaus stammer fra den tyske skolen Bauhaus, opprettet av arkitekt Walter Gropius. Skolen var virksom i årene 1919 frem til og med 1933, da den ble stengt av nazistene i Tyskland. Det fulle navnet skolen bar var ‘Staatliches bauhaus,’ eller statlig byggehus. Av de mest kjente navn tilknyttet skolen er Vasilij Kandinskij, Marcel Breuer og Max Bill. Blant norsk-affilierte navn er den norske arkitekten Ola Mørk Sandvik og tyske Marianne Brandt som giftet seg med en nordmann.  Betydningen til Bauhaus-arkitektur var spesielt stor innen industriell formgivning og funksjonalisme i arkitektur.

Ledelse og inspirasjon

Lærerne ved skolen bar tittelen Meister, som mestre i en rekke håndverksfag. Industridesign var Bauhaus sitt møte mellom kunst og teknologi. Det ble undervist iblant annet industridesign, kunstarter tett knyttet opp mot Bauhaus arkitektur og håndverk. Walter Gropius satt som direktør fra 1919 til 1928, og gjorde i 1928 den sveitsiske Hannes Meyer til skolens direktør. Denne rollen ble kortvarig, da Meyer sin kommunistiske politikk og engasjement gjorde at han i 1930 så seg nødt til å forlate skolen for å jobbe i Moskva (i det tidligere USSR). Det var Walter Gropius som da gjorde Ludwig Mies van Der Rohe til leder, som satt til oppløsningen av skolen i 1933.

Betydning av Bauhaus internasjonalt

Det er ingen tvil om at Bauhaus har hatt stor betydning utenfor Tyskland og den tid skolen faktisk eksisterte. Det intime samarbeidet mellom arkitekter, ingeniører og bildende kunstnere hadde til hensikt å gi friere tilgang til kunstneriske uttrykk. Tekstilkunstneren Anni Albers var viktig for Bauhaus arkitektur, som etter flukten fra Tyskland og nazistene gjorde stor karriere i USA. I 1937 åpnet det også en avlegger av den tyske skolen i Chicago, med New Bauhaus. Denne ble senere omdøpt til Institute of Design. Også i Norge har Bauhaus hatt stor betydning, blant annet for professor Arne Korsmo på NTH i årene 1956 til 1969 og ved Kunsthøgskolen i Oslo.I dag står Haus am Horn, en bygning oppført i Bauhaus sin modernistiske stil, som del av UNESCO sin liste over verdens kulturarv.

Bauhaus sin betydning i dag

Året 2019 markerte det som var Bauhaus-skolen sine første 100 år. Det er ingen tvil om at skolen siden har hatt en enorm innflytelse på omgivelsene– og at den fremdeles har det den dag i dag. Det som kanskje anses som en av de mest sentrale aspektene ved skolen, som stadig består, er den likeverdige behandlingen av kunst og design. Kunsten skulle være del av hverdagen, og kunsten innebar en innveving av en rekke forskjellige områder – smiarbeide, veving, typografi, arkitektur, leker og husgeråd. Bauhaus-arkitektur var på mange måter også et kunstideal, som et tydelig brudd med det som var datidens standard både innen skole- og kunstform. Den aller første bygningen som faktisk oppstod ut fra Bauhaus-skolen var Haus am Horn. I dag finner du flere bygninger i Bauhaus-stilen i Norge. Funksjonalisme står sterkt i Bauhaus, og er stadig en inspirasjon for arkitekter i dag.

til toppen