toggle
meny

Hva koster en arkitekt: Pris og andre spørsmål

Med en arkitekt behøver du ikke velge mellom det praktiske og det vakre. Der ferdigbygg er tilpasset det allmenne, vil du med en arkitekt få en unik mulighet til å skape det eksepsjonelle. Det eneste arkitekten må vite er hvilke behov du har for boligen, hva begrensningene er og rammene på budsjettet. Det er naturlig å være nysgjerrig på hva det egentlig koster å benytte en arkitekt. Pris vil alltid avhenge av en rekke faktorer. Det er derfor lurt å undersøke nøye, og finne kvalitetssikrede fagfolk  som matcher ditt behov. Med en arkitekt med på laget får du så mye mer enn bare en tegning. For mer informasjon og veiledende satser, les videre nedenfor.

Hva koster det å benytte en arkitekt?

Det er mange hensyn å ta når man skal beregne prisen på det å benytte seg av en arkitekt. Er det en hel bolig, et tilbygg eller en hytte? Hvor stort areal er det snakk om? I 2022 er det gjort en utregning på at snittprisen på en arkitekttegnet bolig vil komme på rundt 33.000 kroner per kvadratmeter. Dette er et gjennomsnitt, og prisen kan variere mellom 27.000 kroner og 45.000 kroner, avhengig av om man benytter noen standardløsninger. Når du lurer på pris, arkitekt eller ikke, anbefaler vi deg å alltid få 3 tilbud som minimum for jobben du ønsker utført.

Hva er med på å påvirke prisen for å bygge et arkitekttegnet hus?

Først og fremst vil utgiftene til arkitekt avhenge av størrelse på prosjektet. Det er fullt mulig å spare penger ved å benytte seg av enkelte standardløsninger, samt velge rimelige konstruksjonsmaterialer (slik som tre over betong og mur). Andre faktorer som er med på å påvirke pris er blant annet tilgjengelighet – skal materialer fraktes til et avsigeliggende sted eller i vanskelig terreng? Ved å velge løsninger som er spesialtilpasset får du riktignok akkurat det du ønsket deg, men dette koster også litt ekstra. Kjøkken og bad er spesielt kostbare rom, uansett om man bygger med eller uten arkitekt. Pris for en arkitekt følger alltid boligens omfang og hensikt, matchet til ditt prosjekt.

Når kontakter jeg en arkitekt?

Går du med en boligdrøm som du ønsker å realisere? Vi i Pro Arkitekt anbefaler deg å ta kontakt med en arkitekt tidlig, det tar kun ett minutt og vil gi deg en realistisk forventing om tid og pris. Terskelen for å ta kontakt med en arkitekt kan for noen være høy, fordi man er usikker på nettopp kostnadsnivå, omfang og ikke minst hva en arkitekt faktisk gjør. Arkitekttjenester, slik Pro Arkitekt ser det, bør være tilgjengelige for folk flest. Dersom du ønsker kan du klikke deg videre rett fra denne siden, for kontakt med kvalitetssikrede fagfolk som hjelper deg med å realisere boligdrømmen. Vi svarer på store og små spørsmål for å komme i gang, og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten og se tidligere prosjekter på vår nettside. Vi hører gjerne fra deg.

til toppen